Usein kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastauksia

Kuinka lahjat jaetaan?

Lahjat jaetaan kootusti kolmen päivän aikana. Vuonna 2019 jako suoritetaan ma-ke 17.-19.12. klo 10-18. Lahjan saa voucheria vastaan. Voucherissa lukee kunkin vuoden jakopaikka ja tarkka aikataulu. Lahjoja ovat jakamassa vapaaehtoiset ja auttamistyön ammattilaiset.

Kuinka voi saada lahjan?

Voucherin lahjojen hakua varten voi saada mm. Tampereen seurakuntien diakoniatyöntekijöiltä, Tampereen kaupungin sosiaalityöntekijöiltä ja joiltain järjestöjen ja hankkeiden työntekijöiltä. He myöntävät voucherin oman harkintansa mukaan. Seurakuntien diakoniatyöntekijöiden avoimista päivystyksistä löydät tietoa Tampereen seurakuntien nettisivulta https://tampereenseurakunnat.fi. Vaikka seurakunnat järjestävät lahjojen jaon, niin ei tarvitse kuulua kirkkoon saadakseen lahjan.

Saako lahjan valita itse?

Lahjaan voi esittää toiveen lahjojenjakopaikalla. Toive yritetään toteuttaa mahdollisuuksien mukaan. Kaikkia toiveita ei kylläkään pystytä toteuttamaan. Yksityiset ihmiset ovat lahjoittaneet lahjat, joten jaettavana on sitä, mitä lahjoitetaan. Lahjakortit pyritään antamaan pääasiassa nuorille, jotka eivät enää leiki leluilla.

Voiko saada useamman lahjan?

Jokaiselle perheelle on tarkoitettu vain yksi voucheri eli lahja haetaan kerran, vaikka olisikin saanut eri tahoilta kaksi lappua. Yksittäiset lahjaesineet ovat toki eri arvoisia, joten esineitä voi saada useamman yhtä lahjaa kohden (esim. lelu ja kirja). Jokainen lahjakokonaisuus pyritään saamaan samanarvoiseksi. Käynnissä on myös ”villasukkavoimaa”-kampanja, ja kaikille on riittänyt myös villasukat tai tumput lahjojen lisäksi. Tarpeen mukaan voi saada myös vaatteita, jos sopivia sattuu olemaan tarjolla.

Miksi toivotte lahjoja paketoimattomina, avataanko paketoidut lahjat?

Turvallisuussyistä ennen lahjojen luovuttamista kaikki paketoidut lahjat avataan tai ainakin niihin kurkataan. Joskus - onneksi harvoin - paketeista löytyy likaisia, rikkinäisiä tai ihan asiattomia lahjoja. Tarkoituksena on, että jokainen lapsi saisi kivan uuden lahjan ja onnellisen jouluelämyksen. Yksittäiset lahjaesineet ovat keskenään myös kovin eriarvoisia ja haluamme välttää sen, että esimerkiksi perheen toinen lapsi saisi jääkiekkopelin ja toinen superpallon. Siksi yhdistelemme pienempiä lahjaesineitä suuremmiksi lahjakokonaisuuksiksi, jotta kaikki lahjat olisivat suunnilleen samanarvoisia.

Jos lahjoja jää yli, mihin ne menevät?

Mikäli lahjoja kerätään yli tarpeen, niin keräyksen jälkeen ne jaetaan yhteistyökumppaneille mm. turvakotiin sekä hätävaraksi Jouluna annettavaksi mm. sosiaalipäivystykseen. Näin ollen jokainen lahja tulee tarpeeseen!